Foodblog: dineren bij The Shoege

Bij binnenkomst worden we ontzettend vriendelijk ontvangen en nemen plaats aan het mooie tafeltje wat ze voor ons gereserveerd hebben. Jan - Karel vertelt bij ons aan tafel dat ze werken met een een interactieve menukaart, omdat ze regelmatig nieuwe gerechtjes serveren. Het standaard voor-, hoofd- en nagerecht kennen ze hier niet. Zo kun je op een eigentijdse manier genieten van diverse kleurrijke wereldkeukens. 

Een heerlijke smaaksensatie

We zitten op ons gemak de menukaart te bekijken als er twee heerlijk uitziende drankjes worden geserveerd. We krijgen de Bellini Shoegerini en een Gin Nr 3 Khoisan. De Bellino Shoegerini is een cocktail met perzik puree, passiepeper siroop en Prosecco. Het tweede drankje bestaat naast de gin uit Fever Tree Indian Tonic, gember, kaneel en jeneverbessen. 

Terwijl we aan het genieten zijn van de heerlijke cocktails krijgen we onze eerste gang: The Geisha. Dit is een gerecht met een tartare van Albacore tonijn. Deze tonijn is een familie van de makreelachtige vissoort, die wordt gevangen in het duurzame vangstgebied bij Tahiti. Ze worden met de pole en line (haken en lijnen) methode gevangen, dit is een zeer selectieve vismethode. De tartare van de Albacore tonijn wordt geserveerd met ijs van yuzu (een kruising van een citroen en een sinaasappel), miso, rode kool en krokante visjes. Een bijzondere smaaksensatie van zout en zuur die zéker in de smaak valt!

Een verrassing op je bord

Nadat we ons eerste gerechtje en drankje op hebben, schenkt Jan voor ons beide een heerlijke Chardonnay in. Vol trots vertelt hij dat de wijn gemaakt is door een echtpaar dat oorspronkelijk afkomstig is uit Schijndel. Inmiddels zijn ze woonachtig in België, waar ook de wijn wordt gemaakt. In Château Bon Baron om precies te zijn, gelegen in Dinant in het zuiden van België.

De wijn is bijzonder mooi gebalanceerd en wordt geproduceerd in een relatief koel klimaat en om die reden heeft de wijnmaker ervoor gekozen om de elegantie in de wijn te behouden. De helft van de wijn wordt 18 maanden op nieuwe, Franse, eikenhouten vaten gelagerd en de andere helft rijpt in roestvrijstalen tanks.

Bij deze wijn wordt een heerlijke soep geserveerd: de Soup with Love. Het is een witlofsoep met eikhaas. Eikhaas is een paddenstoel uit Japan met een frisse geur en smaak, ook wel Maitake genoemd. De chef weet dit goed te combineren met een wonton(dit is een deeggerecht uit China) met nagelkaas dit is een Friese kruidnagelskaas, sesam en een saus van teriyaki. In deze soep komen heel veel verschillende smaken samen, heerlijk!

Nog nagenietend van het tweede gerecht worden we wederom verrast door een mooi opgemaakt bord met een overheerlijke Herefords flamed grilled steak. Dit is een stuk vlees van de grasgevoerde Hereford-rund. Het is vlees van de beste kwaliteit, dat zich kenmerkt door een volle smaak en ongekende malsheid. Het gerecht wordt afgemaakt met gegrilde prei, verjus, cantharellen, tournesol en knoflookcroutons. 

HET VLEES SMELT OP JE TONG

Na alle verschillende smaken en mooi opgemaakte borden krijgen wij als slot twee overheerlijke desserts: het Oogappeltje en Bakkie Leut. 

Beide desserts zien er prachtig uit en de keuze is lastig, maar we besluiten te starten met het Oogappeltje. Dit is een cake van witte chocolate, moerbei en kaneel en voor het frisse zit er appelstroopijs en appel bij. 

Bakkie Leut is een koffiepudding met kardamom, gekarameliseerde melk en cascara. Het koekje van maanzaad en de crunch van pistache maken dit dessert echt helemaal af. De smaken gaan heel goed met elkaar samen!

Na deze heerlijke avond kunnen we wel zeggen dat The Shoege een restaurant is dat durft. Het eigentijdse en eigenzinnige waar ze voor staan is door de avond heen meerdere keren teruggekomen. Op een súper positieve manier!